Om Claes Grundsten

Som naturfotograf gör jag bilder av många olika motiv, växter, djur och människor, men landskapet är mitt favoritområde. Begreppet ”outdoor photography”  beskriver min verksamhet. Sedan 2017 är jag ambassadör för Olympus kameror. Framför allt arbetar jag med egna projekt som böcker, fotoutställningar, tidningsartiklar, vara färdledare och hålla föredrag. Mina bildrätter säljs direkt av mig och genom bildbyrån TT Nyhetsbyrån (https://tt.se/bild/) och jag är medlem i föreningen Naturfotograferna och Svenska Konstnärernas förening. Bilder på denna hemsida och i mina böcker samt annat som finns i mitt arkiv kan beställas som fototavlor. Du är välkommen att ringa eller mejla mig om du söker efter mina bilder, böcker och/eller vill boka en föreläsning.

Basläger på Ingarö

Jag bor på Ingarö i Stockholms skärgård. En utmärkt plats för min verksamhet, med vacker natur på nära håll. Huset ligger ostört vid en havsvik, och ändå kan jag lätt komma in till den stora staden och vidare ut i världen. Sedan ungdomen har jag rest mycket. Med första kameran 1964 väcktes mitt fotointresse, och med en växande passion för friluftsliv leddes jag in på en livsbana som jag aldrig vågade drömma om som ung.

Fjällen

Lapplandsfjällen lockade mig tidigt till långa vandringar och fjällklättring, och efter en universitetsexamen med biologi och geologi arbetade jag några år med att tolka flygbilder över svenska fjällen. Syftet vara att framställa vegetationskartor och arbetet lärde mig mycket om fjällens ekologi och landskap. Parallellt utvecklades mitt fotograferande, och jag publicerade bilder och reportage i olika tidningar. Naturvården väckte mitt starka engagemang och 1978 började jag arbeta på Naturvårdsverket med frågor som rörde fjällen och nationalparkerna. Samtidigt drogs jag mot en publicistisk verksamhet och min första bok om ”Sveriges Nationalparker”, som Naturvårdverket gav ut 1983, blev en stor framgång. Den följdes av flera uppmärksammade guideböcker om Lapplandsfjällen som jag gjorde åt Svenska Turistföreningen.

Frilansfotograf

Efter femton år på Naturvårdsverket och mitt i livet hoppade jag av den trygga anställningen för att leva som frilansfotograf, ett steg jag aldrig ångrat. Friheten kändes oerhört viktig, men det var en utmaning att leva på det som jag verkligen älskar, att fotografera natur. Som frilans byggde jag upp ett nätverk med kontakter och började samarbeta med olika företag. Jag behövde ha flera ägg i korgen. Ett uppdrag var åt ICA och jag fotograferade bilder till deras välspridda almanacka. Parallellt blev det artiklar för tidningar som Check-in, Turist, Utemagasinet och Dagens Nyheter och jag levererade arkivbilder till stora bildbyråer som Bildhuset, Scanpix och numera TT. Föredrag runt om i landet blev också en del av försörjningen, liksom en del uppdrag som färdledare åt bl a Äventyrsresor och Svenska Turistföreningen. Jag knöt dessutom en nära relation till utrustningsföretagen Hilleberg the Tentmaker och Haglöfs, och har testat deras produkter i många år. Framförallt satsade jag på att göra böcker. Ett flertal titlar har kommit ut på välkända bokförlag som Norstedts och Max Ström. Författarfonden beslöt 2003 att tilldela mig garanterad författarpeng, vilket gjorde tillvaron ekonomiskt tryggare. Numera samarbetar jag också med förlagen Calazo och Votum.

Bilder i väglös land

Under de 30 år som jag försörjt mig som frilans har mediavärlden förändrats radikalt. Digitaliseringen och internet har gjort livet tuffare för fotografer, konkurrensen är global och stenhård. Arkivbilderna som förr var viktiga för försörjningen, har nu blivit mindre inkomstbringande. Eftersom jag nått pensionsåldern kan jag istället koncentrera mig på egna projekt. Min nisch har hela tiden varit att vara en vandrande naturfotograf. ”Participating Photography” lanserades som begrepp i USA, och det passar mig bra. Helst vistas jag i naturen på dess villkor, drar mig inte för strapatser och bor i tält för att komma nära motiven. Det är en förutsättning för den typ av naturbilder som jag specialiserat mig på, motiv i väglösa vildmarker runt om i världen, särskilt bergsmiljöer.

90 länder

Resandet har lett mig till mer än 90 länder och gett material till flera böcker inom olika genre, guideböcker, reseskildringar och renodlade fotoböcker. Några av dessa är översatta till andra språk. Allt som allt, alla böcker som jag gjort sammantagna, ibland gjorda tillsammans med andra författare, har sammanlagt, med de utländska upplagorna, gått ut i mer än en halv miljon exemplar.

Författare

I praktiken är jag nog lika mycket författare som fotograf. Med nya böcker, bloggar, tidningsartiklar, föredrag och utställningar fortsätter jag arbeta på den publicistiska väg som ödet ledde mig in på. För närvarande (2021) har en ny bok lanserats och ett utställningsprojekt på gång, båda med mer personliga bilder och texter. På senare år delar jag mitt publicistiska arbete med intresset för trädgården och inte minst det alltid lika kära familjelivet, nu med fyra barnbarn.

Föredrag

Jag har hållit oräkneliga föredrag under åren, och fortsätter göra det. Oftast berättar jag om mina specialområden främst svenska fjällen, Sveriges nationalparker, Stockholms skärgård, naturfotografens arbete och om mina resor. Kontakta mig via mejl eller mobil för mera upplysningar.

IMG_5615
Claes Grundsten

Tusenlappen

En av mina bilder från Sarek har fått äran att pryda ena sidan av den nya tusenkronorssedeln som kom i bruk under hösten 2015.

Claes foto på våra tusenlappar
Utsikt från Sarektjåkkå Nordtopp mot NV över Sarekmassivet
Utsikt från Sarektjåkkå Nordtopp mot NV över Sarekmassivet

Utställningar

Våren 2022 hade jag en stor utställning i museet Abecita Popkonst & Foto i Borås. Bilderna var hämtade från min bok ”Landskapat”.

https://www.youtube.com/watch?v=7rTT9acuH7I&t=130s

  • Borås konstmuseum
bild_pa-plats
  • Ebelingmuseet, Torshälla
IMG_0468
  • Höstsalong, Hagfors konsthall okt/november 2016
  • Nationalparkerna, utomhusutställning vid Borås konstmuseum, juni 2014
  • Karga landskap, utställning i Ebelingmuseet i Torshälla, hösten 2013
  • Jordens berg, utställning på Ulvsunda slott i Stockholm våren 2011
  • Lapplandsfjällen, utställning utomhus med stora bilder under Sommarsalongen i Ulriksdals slottspark 2010
Ulriksdals slottspark, Solna
Ulriksdals slottspark, Solna
  • Sveriges nationalparker, utställning utomhus på Nybroplan i Stockholm och utanför Universum i Göteborg, aug-sep 2009
66 stora bilder på Nybroplan i Stockholm
66 stora bilder på Nybroplan i Stockholm
  • Jordens hud, utställning på Konstnärshuset i Stockholm tillsammans med konstnären Björn Wessman,  jan  2009
Interiör från Konstnärshuset
Interiör från Konstnärshuset
  • Lapplandsbilder, Naturvårdsverkets kulturförening feb 2008
  • Jordens berg, mycket stor utställning på Naturhistoriska Riksmuseet mellan sep 2007 – aug 2008

400 kvadratmeter med bergsbilder på Riksmuséet.
400 kvadratmeter med bergsbilder på Riksmuséet.
  • Bergskollektion, Vildmarksmässan mars 2008
  • Blommor och berg, Vår gård, Saltsjöbaden, nov 2007 – mar 2008
  • Travel Collection, Traveller-mässan, Stockholm januari 2008
  • Bergsporträtt , Konstnärsbaren – Stockholm 2006
  • Lappland, Galleri Skáida – Nikkaluokta 2006
  • Sju konstnärer och en agent – Hässelby Slott 2006
  • Konstbilder – Resemässan i Göteborg 2006
  • Lapplandsfjällen – Vildmarksmässan i Stockholm 2005
  • Folksams konstförening, Stockholm 2003
  • Världsarv – naturens mästerverk, Galleri Kontrast, Stockholm, 2000
  • Lappland Galleri Ashley, Uttersberg 1999
  • Landskap Kabusa konsthall, Ystad 1998