Aktuellt – Lista


Bildspel om Stockholms skärgård
YouTube player

Prisutdelning 5/10 2023

På Världsnaturfondens förtroenderåds höstmöte fick jag ta emot ett fint diplom för boken Skärgård.

– Jag är oerhört stolt och glad över utmärkelsen eftersom boken handlar om min hembygd. Tidigare har jag gjort många böcker om avlägsna platser. Att skildra sin hemtrakt är både lättare och svårare på samma gång. Lättare för att den finns lätt tillgänglig utan för bostaden, svårare därför att man ibland kan vara blind för särarten i sin vardagsmiljö. 


Min nya bok SKÄRGÅRD


Den har fått årets Pandpris av Världsnaturfonden och blir därmed 2024 års Pandabok. I WWF  Magasin nr 3 2023 presenteras boken. Klicka på bilden och sedan länken.: Pandaboken 3-23  


Ny fotobok maj 2021
Titeln är ”Landskapat” och den innehåller sobert utvalda fotografier av landskapsvyer och detaljer i naturen, och motiven är från när och fjärran. Layouten ger stor plats åt bilderna och formatet är spatiöst. Vi har varit en arbetsgrupp som tagit fram kollektionen från hundratals bilder; förutom jag även formgivaren Petter Antonisen och fil dr i fotografi Niclas Östlind. Boken innehåller också några viktiga texter som kompletterar bilderna. Inledningsvis berättar Niclas initierat om naturfotografins plats i det stora fotografiska sammanhanget. I en annan text samtalar jag med Niclas om min utveckling som fotograf och fotografins dramatiska förändringar under åren som jag varit verksam. I en personlig essä förklarar professorn i ekologisk geografi Margareta Ihse vad ett landskap är ur allmän och vetenskaplig synpunkt. På slutet kommenterar jag bilderna.
 
Boken ges ut av förlaget Votum, och tack vare några ekonomiska bidrag har vi kunnat hålla ned priset fast det är en påkostad fotobok på 144 sidor med högkvalitativt miljöpapper och 70 bilder. Nu finns den i bokhandeln och på nätsajterna som säljer böcker.

Nytryck av På fjälltur
Nytryck av På fjälltur december 2020

Nya utgåvor av mina guideböcker om fjällen har nu kommit ut på förlaget Calazo. Så här ser de ut, sammanlagt 1226 boksidor med text (inga bilder) om Lapplands fjällvärld, fördelat på 6 böcker. De är synnerligen lätta och avsedda att ta med i ryggsäcken.

Böckerna har varit slutsålda sedan flera år och jag har fått massor av mejl från personer som letar efter dem. Även på antikvariaten har de varit svåra att hitta. Anmärkningsvärt lite har förändrats sedan de kom ut och vi har tryckt de senaste versionerna oförändrade, de fyra senaste år 2010. Naturen är sig lik och det är bara enstaka byggen längs lederna som kommit till eller försvunnit.

Alla i serien finns att beställa hos – https://www.calazo.se/bocker/svenska-bocker/fjallklassiker/


Artikel om landskapsfotografering

I tidskriften Geografiska Notiser nr 1-2 2019 har jag skrivet en reflekterande artikel om landskapsfotografin utifrån mina erfarenheter.

Claes Grundsten.Lågupplöst.WEBB


Ny guidebok om Grövelsjön i mars 2019

Min nya guidebok handlar om vandringsturer i norra Dalarnas fjälltrakter. Den har getts ut av förlaget https://www.calazo.se/bocker/svenska-bocker/fjallvandring/fjallvandra-kring-grovelsjon/

 


Hedersmedlem

Svenska Fjällklubben som bildades 1927 har i mars 2019 beslutat utse undertecknad till hedersmedlem. Motivering: ”Claes har synnerligen väl uppfyllt kraven för hedersmedlemskap genom sitt oförtröttliga arbete i att sprida kunskap om fjällen till en bred allmänhet.”

Bifogad bild är från 1969, när jag hade blivit medlem i klubben. Jag hade varit ute på en strålande vandring i Sarek och haft 14 dagars solsken (!) med mina vänner. Sedan väntade vi på tåget vid Murjek tågstation där bilden togs.


Ny bok om vandring

”Vandra i Europa” kom ut på förlaget Max Ström i april 2018. Med text och bilder har jag gjort reportage om mer än 30 olika vandringsområden och färdleder i Europa, från det klassiska och branta Olympus i söder till lappländska Kungsleden i norr. Jag tar läsaren med på Björnrundan i Finland, stigar i Dolomiterna, det tyska Bayerischer Wald och skotska West Highlands. Den innehåller turer på öar som Inre Hebriderna, Madeira, Korsika, Island och irländska Connemara. Texterna är berättelser om hur jag upplevde naturen och landskapen där jag vandrat. 304 sidor.

 


VÄSTRA AUSTRALIEN

Två bloggar om VÄSTRA AUSTRALIEN 

Bloggarna handlar om en resa med hyrbil från Perth i väster till Adelaide i öster, 437 mil (!), längs sydkusten, från den ena sevärda nationalparken till den andra. Samtidigt testar jag min nya favoritkamera (Olympus), på en långväga fotosafari.

Bloggarna har lagts ut i samarbete med Objektivtest. Här är länken till den första:

http://www.objektivtest.se/…/resa-i-vastra-australien-blog…/