Böcker/Books

Jag har gett ut över 30 böcker. Här följer en kort presentation av några av mina senaste.

I have published more than 30 books. Here is a short presentation of some books, many of which are available in English.


 

Lappland min fjällvärld har getts ut i september 2011.Boken är en sammanfattning av mina 45 år som fjällvandrare och innehåller en skildring av Abisko, Kebnekaise, Sarek, Padjelanta och Sulitelma. Efter några fullmatade textkapitel visas drygt hundra uppslag med panoramabilder som också återges som svartvita småbilder där alla synliga fjälltoppar är namngivna, och vandringsvägarna inritade. Flera kartor visar var bilderna har fotograferats och fotoriktningen. På så sätt blir boken praktiskt användbar för dig som planerar en fjälltur, samtidigt som den i texten förmedlar en personlig naturskildring. 336 sidor. Utgiven av Norstedts.

 

 

 

 

 

 På fjälltur är min serie guideböcker om Lapplands fjällvärld. De första skrev jag i slutet av 1980-talet och de har uppdaterats många gånger, senast 2010 då de fick ett nytt utseende. Böckerna har rönt mycket stor uppskattning för sin detaljerade information. Jag beskriver vandringsleder, stigar, utflyktsmål, toppbestigningar, övernattningsstugor, lägerplatser, vadställen etc. The guidebook covering the Royal Trail is available in English. The book about Sarek is published in German. Ca 200-300 sidor. Utgivna av Norstedts.

 

 

 

 

 Äventyrets stigar. Världens bästa trekking är en internationell succé och en bok i stort format om välkända och mindre kända vandringsleder på sex kontinenter. Drygt 50 områden skildras i personliga reportage och stort uppslagna bilder. Boken har översatts till engelska, tyska, spanska och polska och var finalist i Banff Mountain Book Festival 2009. En fjärde svensk upplaga ska tryckas under 2011. 352 sidor. Utgiven av Bokförlaget Max Ström. Available in English, German, Spanish, Polish and soon Portuguese languages. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dag Hammarskjölds fjällvärld har ett extremt stort panoramaformat som gör landskapsbilderna rättvisa. Bilderna är 80 cm breda och höjden 30 cm. Boken innehåller Dag Hammarskjölds texter om svenska fjällen och mina bilder visar de färdvägar han vandrade. Boken fick Svenska Publishing-priset 2008 i kategorin ”årets praktverk”. 192 sidor, utgiven av Bokförlaget Max Ström. Available in an English edition with the title: Swedish Wilderness. The Mountain world of Dag Hammarskjöld.

 

 

 

 

 SVERIGES NATIONALPARKER kom ut 2009 till hundraårs-jubiléet av Sveriges och Europas första nationalparker. Boken fick Världsnaturfondens WWF:s Pandapris. För mig var det stimulerande att göra en ny bok på samma tema som min första som kom ut 1983. Bokförlaget Max Ström har gett ut denna titel i två format, en stor praktbok och en i mindre storlek, båda med 304 sidor. Available in an English edition.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vandra Kungsleden var ursprungligen en serie inbundna praktböcker med guidande text där Kungsleden var en röd tråd, och innehållet omfattade i del 1: färdvägarna i fjällområdet mellan Abisko, Kebnekaise och Stora Sjöfallet, del 2: färdvägarna i Sarek och Padjelanta, del 3: färdvägarna i Arjeplogsfjällen och Vindelfjällen sammanlagt 776 sidor om Lapplands fjällvärld. Böckerna gavs ut av Svenska Turistföreningen mellan åren 1988 och 1995, och är numera eftertraktade på antikvariat. Texterna i dem har jag bearbetat och ingår i serien På fjälltur (se ovan). 2009 kom en ny version av Vandra Kungsleden ut på Norstedts, och denna gång koncentrerade jag innehållet till endast Kungsleden som för första gången blev beskriven i sin helhet i en bok. Denna senare version av Vandra Kungsleden finns i bokhandeln och ersätter de äldre böckerna. 224 sid.

 

 

terra firma innehåller en portfolio med några av mina mest personliga landskapsbilder från hela världen. Boken är tyckt på matt obestruket papper som höjer den estetiska känslan. I slutet finns ett självbiografiskt kapitel om min bakgrund och mitt förhållande till fotografin. Utgiven 2005 på Hammars förlag. 168 sid. The book has a summary in English.

 

 

 

 

 

 

 

 

Blommor och berg är en experimentbok som många blivit förtjusta i. I den ställer jag kontrasterna i fjällnaturen och fotografin mot varandra. Boken innehåller 60 särskilt utvalda bilder, hälften med fjällblommor i färg, den andra hälften är i svartvitt och visar fjällandskapet. Alla bilderna är från Lappland. Boken är en portfolio och har utöver bildtitlar och förord, plus två kända dikter, i övrigt ingen text. Utgiven av Hammars förlag 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här är en länk till min kompletta bokproduktion: CGs bokproduktion:aktuell