De kallas oberoende buteljerare i whiskykretsar, bolagen som köper fat från destillerierna och sedan lagrar dessa för att senare tappa whiskyn på egen flaska som förses med buteljerarens etikett trots att innehållet kommer från annat håll, oftast ett mer eller mindre känt skotskt destilleri. Detta är en helt öppen och etablerad verksamhet. En oberoende butejerare lagrar i de flesta fall högkvalitativ singelmalt som är sobert utvald. Det finns ett 20-tal i Skottland och även i Sverige finns ett antal som köper in fat från Skottland och sedan tappar under eget namn, t ex Eldvatten.
I början av mitt whiskyintresse var jag ganska likgiltig för dessa oberoende utgåvor. Bara originalen från destillerierna var det som räknades, jag ville ha raka rör från processen till dropparna i flaskan. De oberoende buteljerarna kändes som katter bland hermelinerna, men den fördomen har jag trängt bort. Åtskilligt av världens bästa whisky levereras av oberoende företag som Gordon & MacPhail som ligger i staden Elgin inom Speyside-området.
Är det något Gordon & MacPhail har, detta gamla handelsbolag inom whiskybranschen, så är det sakkunskap. Bolaget etablerades 1895 och deras anrika whiskybutik i hemstaden anses vara en av världens mest välsorterade. Företaget lagrar mängder med fat från Skottlands olika destillerier, bland annat från de anonyma och hemlighetsfulla, de destillerier som mest levererar sin whisky till blendindustrin. Tack vare dessa oberoende buteljerare får vi inblick i en svåråtkomlig värld, eftersom många av dessa udda destillerier inte har något större utbud av egna tappningar.
Gordon & MacPhail ger sedan mitten av 1960-talet ut en serie whisky som man kallar ”Connoissuers Choice” och som numera inkluderar eftersökta och sällsynta destillerier. Cirka 170 olika sorter ingår i serien. Jag har testat en av dessa, en whisky från Glen Elgin, ett destilleri som öppnades år 1900, och senare blev en viktig ingrediens i blenden White Horse. De har bara gett ut få egna utgåvor (bland annat en 12-årig) trots att destillatet från Glen Elgin anses vara ett av de mest uppskattade bland ”master blenders”. Fram till 1950 var paraffin den enda energikällan för processerna.
Denna whisky finns tillfälligt hos Bolaget för 910 kr. Den är destillerad 1998 och troligen 16 år gammal. Doften känns lågmäld och avger aromer som jag associerar till valnötter, bananer och en torkad fruktmix. Vid djupt inhalerande piffas detta upp med choklad. I munnen blir den medelfyllig och fruktkompotten smakar mer bär än vad doften antydde. Med lite vatten i får bananerna fria tyglar och whiskyn förvandlas från en ballad till reggae. Hemorten i Speyside är mycket tydlig. 88 poäng från mig.