Om Claes Grundsten

IMG_5615

Jag bor på Ingarö i Stockholms skärgård. En utmärkt plats för baslägret, med vacker natur på nära håll. Huset ligger ostört intill en havsvik, och ändå kan jag lätt komma in till den stora staden och vidare ut i världen. Sedan ungdomen har jag rest mycket. Med första kameran 1964 väcktes mitt fotointresse, som tillsammans med en växande passion för friluftsliv ledde mig in på en livsbana jag aldrig vågade drömma om som ung.

Lapplandsfjällen lockade mig till långa vandringar och fjällklättring, och efter en universitetsexamen inom biologi och geologi arbetade jag några år med flygbildstolkning i svenska fjällen. Parallellt utvecklades mitt fotograferande, och jag publicerade bilder och reportage i olika tidningar. Naturvården väckte också mitt starka engagemang och 1978 började jag arbeta på Naturvårdsverket med frågor som rörde fjällen och nationalparkerna. Successivt drogs jag mot en publicistisk verksamhet och min första bok om ”Sveriges Nationalparker”, som Naturvårdverket gav ut 1983, blev en stor framgång. Den följdes av flera uppmärksammade guideböcker om Lapplandsfjällen som jag gjorde åt Svenska Turistföreningen.

Mitt i livet och efter femton år på Naturvårdsverket hoppade jag av den trygga anställningen för att leva som frilansfotograf, ett steg jag aldrig ångrat. Friheten jag fick känns mig oerhört viktig och det var en utmaning att leva på det som jag verkligen älskar, att fotografera natur. Som frilans byggde jag upp ett nätverk med kontakter och började samarbeta med olika företag. Man måste ha flera ägg i korgen. Jag fotograferade åt ICA och deras välspridda almanacka. Jag gjorde artiklar för tidningar som Check-in, Turist, Utemagasinet och Dagens Nyheter och levererade arkivbilder till stora bildbyråer som Bildhuset, Scanpix och numera TT. Föredrag runt om i landet blev också en del av försörjningen, liksom en del uppdrag som färdledare åt bl a Äventyrsresor och Svenska Turistföreningen. Jag knöt dessutom en nära relation till utrustningsföretagen Hillberg the Tentmaker och Haglöfs, som jag testat prylar åt i många år. Framförallt satsade jag på att göra böcker och har producerat ett flertal titlar med välkända bokförlag som Norstedts och Max Ström. Författarfonden beslöt 2003 att tilldela mig garanterad författarpeng, vilket gjorde tillvaron ekonomiskt tryggare.

Under de mer än 25 år som jag försörjt mig som frilans har mediavärlden förändrats radikalt. Digitaliseringen och internet har gjort livet tuffare, konkurrensen är global och stenhård. Min nisch är att vara en vandrande naturfotograf. Jag vistas helst i naturen på dess villkor, drar mig inte för strapatser och bor i tält för att komma nära motiven. Det är en förutsättning för den typ av naturfotografering som jag specialiserat mig på, bilder i väglösa vildmarker runt om i världen, särskilt bergsmiljöer.

Resandet har lett mig till mer än 90 länder och gett material till flera böcker inom olika genre, guideböcker, reseskildringar och renodlade fotoböcker. Några av dessa är översatta till andra språk. Allt som allt, alla böcker som jag gjort, ibland tillsammans med andra författare, har sammanlagt, med de utländska upplagorna inräknat, gått ut i cirka en halv miljon exemplar.

I praktiken är jag lika mycket författare som fotograf. Med nya böcker, bloggar, tidningsartiklar, föredrag och utställningar fortsätter verksamheten på den publicistiska väg som ödet lett mig in på. För närvarande (2019) är ett bok- och utställningsprojekt på gång, med mer personliga bilder och texter, ett arbete som trängs med mitt på senare år väckta intresse för trädgård och inte minst det alltid lika kära familjelivet, nu med fyra barnbarn.

Claes foto på våra tusenlapparTusenlappen

En av mina bilder från Sarek har fått äran att pryda ena sidan av den nya tusenkronorssedeln som kom i bruk under hösten 2015.

Utsikt från Sarektjåkkå Nordtopp mot NV över Sarekmassivet

Utsikt från Sarektjåkkå Nordtopp mot NV över Sarekmassivet