Böcker om vandring, natur och fotografi


Förlag: Votum
Utgivningsår: 2024
Antal sidor: 232

SKÄRGÅRD


Sedan jag bosatte mig i Stockholms skärgård för mer än ett kvartssekel sedan,  har jag vänt och vridit på en ambition att skapa en fotobok om denna min hembygd. En fråga har hela tiden dykt upp: vad kan jag visa som inte redan är genomlyst på tusen sätt. Stockholms skärgård är ett av de mest älskade och mångbesjungna områdena i landet. 

Till slut kom jag fram till att det fanns plats för en ny fotoskildring som fokuserar på naturen och det temat har jag fullföljt. Under de senaste fyra åren har jag tillsammans med min kompis och bokens grafiska formgivare Petter Antonisen arbetet med projektet. Det har varit ett intensivt arbete att fotografera nya bilder för att få bästa konstnärliga kvalitet parat med en geografiskt spridd dokumentation. Nu har vi äntligen en färdig bok med 232 sidor och ca 180 bilder, de allra flesta tagna på 2000-talet. Den har utsetts till årets Pandabok 2024. Motiveringen är denna: 

”Claes Grundstens låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ”Skärgård” förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.”

I boken har jag velat spegla naturen i Stockholms skärgård i form av en bred dokumentär skildring parat med min personliga berättelse. Den ambitionen är en utmaning, särskilt för oss naturfotografer som är i händerna på naturens växlande nycker. Bildsköna särdrag i landskapet har jag velat kombinera med foton på växter och djur och varva med bilder under olika årstider och med motiv som är belysta av de fantastiska ljusflöden som ibland flödar över kobbar och skär. 

Förutom bilderna finns också fyra textkapitel som är viktiga för att skapa den helhetsbild jag velat förmedla. Texterna är skriva med personligt pronomen och jag berättar om naturgeografin, ekologin och om alla spännande naturskildrare som genom åren älskat och gestaltat detta enastående vackra och världsunika område.


Förlag: Votum
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 112

Landskapat

 

Landskapat är min fotografiska hyllning till naturens otroliga förmåga att skapa skönhet. I samarbete med grafiska formgivaren Petter Antonisen har jag valt ut kollektion med konstfulla bilder från när och fjärran. Boken ger prov på mitt sätt att se på naturens estetik. Bilder av starka stämningar och vackra detaljer blandas med storslagna vyer av berg, kuster och skogar. Boken är i stort format 25 x 34 cm och innehåller även intressanta texter. Dels en inledning av fotohistorikern Niclas Östlind som placerar naturfotografin i det stora fotografiska sammanhanget. Dels ett samtal mellan honom och mig om min bakgrund och syn på fotografin. Dessutom finns en personlig essä av professor och naturgeografen Margareta Ihse som berättar vad ett landskap är ur allmän och vetenskaplig synpunkt. 

 


Förlag: Calazo
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 262

Fjällvandra kring Grövelsjön

Trakten kring Grövelsjön i Dalarna är ett av de populäraste vandringsområdena i södra fjällvärlden. Det här är första guideboken som specialiserat sig på området. Jag beskriver ett flertal dagsturer, men också längre vandringar, bland annat runt sjön Rogen i Härjedalen. Boken är designad i förlagets omtyckta serie av guideböcker.


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 302

Vandra i Europa

Denna coffea-table är en inspirationsguide till ett drygt trettital lockande vandringsområden i Europa, från norr till söder. Upplägget liknar min bok ”Äventyrets stigar” och bygger på reportage från turer jag gjort, presenterade med stort utrymme för bilderna. Intresset för vandring har vuxit enormt på senare år och jag har velat bjuda på tips om attraktiva färdvägar i ett inspirerande upplägg.

 


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 230

BERGTAGEN inspiration för vandrare

Boken ”BERGTAGEN inspiration för vandrare” kom ut våren 2017 och är den första på svenska som ger ett helhetsperspektiv på människans förhållande till bergsupplevelsen och bergslandskapen. Den är även översatt till engelska, med samma titel. Detta är en bilderbok med bilder från många hörn i världen. Själv tycker jag att texten är minst lika viktig. Jag har lagt ned stor möda på att skriva lättsamt och koncist om en mängd aspekter på berg: kulturhistoriska, geologiska, ekologiska, om bergsporten, bergsfolken, klättring, vandring, naturvård och så vidare. Jag har velat göra det begripligt varför bergslandskapen betytt så mycket för människor i alla tider.

Boken är översatt till engelska och blev shortlisted till finalen i kanadensiska Banff Mountain Book Competition 2018. Fjällräven AB har gett ut boken i en egen engelsk upplaga.


Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 188

På fjälltur Kungsleden

Detta är för närvarande den enda guideboken som täcker hela Kungsleden från Abisko till Hemavan. Bokserien På fjälltur är fältversionen av mina guideböcker om Lapplands fjällvärld. De första gavs ut i slutet av 1980-talet och de har uppdaterats många gånger, senast 2010 då de fick ett nytt utseende. Böckerna beskriver vandringsvägarna i olika områden. Tonvikten är stigarnas framkomlighet och vyerna man ser. Markerade leder och andra stigar av växlande tydlighet indelas i kategorierna lätt, normal och ansträngande. Varje färdväg delas upp i etapper. Avstånd, höjdskillnader och ungefärlig tidsåtgång uppges för varje etapp. Vid varje etappmål  ges förslag till dagsutflykter som kartläggs detaljerat – det gäller toppbestigningar, platser med botaniska, ornitologiska och geologiska upplevelser, sevärdheter och kulturminnen.

 


Förlag: Hammar förlag
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 128

Blommor och berg

Detta är en renodlad bilderbok i mindre format. Kontrasterna i den svenska fjällnaturen (mjuka blommor/hårda berg)  ställs mot fotografins motsatser (färg/svartvitt). Boken innehåller 60 särskilt utvalda bilder, hälften med fjällblommor i färg, och hälften svartvita landskapsmotiv. Alla bilderna är från Lappland. Utöver bildtitlar finns ett förord, två kända dikter, i övrigt ingen text.


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 352

Äventyrets stigar. Världens bästa trekking.

Boken är i stort format och en internationell succé. Detta är den utökad versionen, fjärde tryckningen. Ett förord har skrivits av författaren Kerstin Ekman. Temat är berömda och mindre kända vandringsleder på sex kontinenter som jag skildrar i reportage från färderna. Drygt 50 vandringsvägar visas med stort uppslagna bilder. Boken har översatts till engelska, tyska, spanska, polska och portugiska och var finalist i Banff Mountain Book Competition 2009.

Available in English, German, Spanish, Polish and Portuguese languages.


Förlag: Svenska Turistföreningen
Utgivningsår: 1991
Antal sidor: 126

Bilder av fjällen

Detta var min till formatet största bok när den kom ut. Den ger en generös bildvisning med motiv från stora delar av svenska fjällvärlden, och en naturlyrisk text därtill. Några bilder kan vikas ut till nästan meterstort format. Slut sedan länge men kan finnas på antikvariat.

Beställ boken här:
http://www.antikvariat.net


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 191

Svenska Fjällen

Detta är en nyutkommen mindre version av boken ”Dag Hammarskjölds fjällvärld”, som varit slutsåld sedan flera år. Denna version har ett liggande A4-format och innehållet är identiskt med den stora förlagan. Genom sitt mindre format är den mer praktiskt i bokhyllor, men ändå stor nog att göra bilder och texter rättvisa.


Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 336

Lappland min fjällvärld

Boken sammanfattar mina många år som fjällvandrare i Lappland med personligt hållna texter om Abisko, Kebnekaise, Sarek, Padjelanta och Sulitelma. Efter några inledande uppsatser om minnesvärda upplevelser, kartläggningen av Lappland och om fjällfotografin, visas drygt hundra panoramabilder som också återges som svartvita frimärken där alla synliga fjälltoppar är namngivna, och vandringsvägarna inritade. Flera kartor visar var bilderna har fotograferats och fotoriktningen. På så sätt blir boken praktiskt användbar när man planerar en fjälltur.


Förlag: Hammar Förlag
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 168

terra firma

Boken innehåller en portfolio med 115 av mina landskapsbilder från hela världen, bilder med spår av likheter och kontraster. Den är tyckt på matt obestruket papper som ger en skön känsla att bläddra. I slutet finns ett självbiografiskt kapitel om min bakgrund och mitt förhållande till fotografin. Den är utgången, men kan dyka upp på antikvariat.

The book has a summary in English.

Beställ boken här:


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2000
Antal sidor: 225

Världsarv naturens mästerverk

Boken speglar naturen i 40 områden som utnämnts till världsarv av UNESCO vars generalsekreterare skrivit ett förord. Med reportage och rikligt med bilder ges mycket fakta och inspiration om dessa naturområden. Boken fick Världsnaturfondens WWF:s Pandapris 2001. Peter Hanneberg och jag står för hälften var av texterna och bilderna. Även utgiven på norska,  finska, engelska, franska, polska och spanska.

Utgången på svenska men kan finnas kvar i utländska editioner.

Beställ boken här:


Förlag: Nya Vyer
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 135

Lofoten 9

En tvåspråkig (svenska /engelska) fotobok som skildrar min resa till Lofoten 9 dagar i maj/juni 2014. Den är en personligt hållen dagboksskildring i text och bild och spatiöst formgiven där bilderna får ta plats. Texten ger också information om naturen och kulturen på Lofoten. Boken blev 2016 nominerad till finalen i Banff Mountain Book Competition, inom kategorin ”mountain image”.

Bilingual book, in Swedish and English.


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 382

Whiskyns landskap

Mitt intresse att ha lite whisky med på vandringar ledde till att jag gjorde boken ”Whiskyns landskap”. I den undersöker jag främst maltwhisky från sjutton länder som tillverkar drycken. Lokala sorter tas med ut på vandringsturer i respektive land och jag testar dem i landskapet och relaterar smakupplevelsen till den omgivande naturen, och även till kulturtraditioner och dryckens terroir. De stora whiskynationerna som Skottland, Irland och Japan är väl representerade, men också länder som Sverige, Frankrike, Sydafrika, Indien, Australien, Kanada, USA och Taiwan med flera. Boken är i stort format och blev prisbelönt av Måltidskademien som den bästa i sin klass 2014. Den representerade Sverige i världens största årliga kokboksmässa ”The Gourmand Awards”  2015 i Beijing, och blev där ”shortlisted”  som en av 8 finalister i klassen ”The best book of the year”.


Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 304

Sveriges nationalparker

SVERIGES NATIONALPARKER utkom 2009 till hundraårs-jubiléet av Sveriges och Europas första nationalparker. Boken fick Världsnaturfondens WWF:s Pandapris samma år. Den innehåller mina reportage och bilder från landets 29 nationalparker. Boken är utgiven i två format; en stor praktbok och en i mindre storlek, båda med 304 sidor.

Available in an English edition.


Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2000
Antal sidor: 208

Sarek och Kebnekaise där ljuset skiftar

En generöst formgiven praktbok i stort format som inkluderar tre bildsviter: Sarek / där ljuset skiftar / Kebnekaise. Alla bilderna återges också som miniatyrer i bokens sista sidor tillsammans med fylliga bildtexter. Boken har även utgetts i en engelsk version ”Sarek and Kebnekaise where the light is ever-changing”. Den blev den svenska regeringens gåva till deltagarna i miljömötet när Sverige var EU-ordförande 2001.

This book has been translated to English: Sarek and Kebnekaise where the light is ever-changing.

Beställ boken här:
http://www.antikvariat.net


Förlag: Naturvårdsverket
Utgivningsår: 2001
Antal sidor: 176

Tyresta nationalparken nära Stockholm.

Detta är en fotobok om den märkliga storskogen två mil från Stockholms city. I samband med mitt arbete inträffade den stora skogsbranden som gjorde Tyresta rikskänt. Boken skildrar många olika sidor av naturen och kulturen i nationalparken och det omkringliggande naturreservatet med samma namn. Rikt illustrerad.


Förlag: Reise Know How Verlag
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 310

Kungsleden Trekking in Schweden

Praktisk upplaga på tyska av På fjälltur Kungsleden, med kartor  och bilder.


Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 230

På fjälltur Padjelanta Sulitelma

Padjelanta har kommit i skuggan av Sarek och Kebnekaise, men är ett enastående område för fjällturer. Denna bok är den mest omfattande guide som skrivits om Padjelanta.

På fjälltur är fältversionen av mina guideböcker om Lapplands fjällvärld. De första gavs ut i slutet av 1980-talet och de har uppdaterats många gånger, senast 2010 då de fick ett nytt utseende. Böckerna beskriver vandringsvägarna i olika områden. Tonvikten är stigarnas framkomlighet och vyerna man ser. Markerade leder och andra stigar av växlande tydlighet indelas i kategorierna lätt, normal och ansträngande. Varje färdväg delas upp i etapper. Avstånd, höjdskillnader och ungefärlig tidsåtgång uppges för varje etapp. Vid varje etappmål  ges förslag till dagsutflykter som kartläggs detaljerat – det gäller toppbestigningar, platser med botaniska, ornitologiska och geologiska upplevelser, sevärdheter och kulturminnen.


Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 224

Vandra Kungsleden

Detta är den första guideboken som täcker hela Kungsleden från Abisko till Hemavan. Den har namnet Vandra Kungsleden, som var titeln på mina tidigare och utgångna tre guideböcker med hårda pärmar. Det här är en uppdaterad utgåva med plastade mjuka pärmar och den beskriver hela Kungsleden. Varje etapp skildras detaljerat med utförlig text, kartor och höjddiagram plus förslag till dagsturer vid stugorna. Leden delas in i fyra avsnitt som lämpar sig för veckolånga turer. Nu är boken slutsåld och har ersatts med den mindre versionen ”På fjälltur Kungsleden”. 

Beställ boken här:


Förlag: Carreg Ltd
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 190

Kungsleden. The Royal Trail through Arctic Sweden.

Den första guideboken om Kungsleden på engelska; en översättning av På Fjälltur Kungsleden.

 

The first English-language guide to one of Europe´s finest long-distance treks.


Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 2010

Fjällboken

Detta är tredje omarbetade versionen av denna klassiker som gavs ut första gången 1993. Boken beskriver det mesta som är viktigt att veta för en fjällvandrare. Kapitlen handlar om fjällvärldens geografi, upptäcktshistoria, befolkning, geologi, väder och snöförhållanden, flora och fauna, plus det mesta som berör fjällteknik: när man vandrar eller färdas på skidor. Boken har använts i många studiecirklar under åren. Den är rikt illustrerad med mina fotografier och teckningar av Hans Sjögren. Medförfattare är Göran Palmgren.

Boken är nu slutsåld.

Beställ boken här:
http://www.antikvariat.net


Förlag: Svenska Turistföreningen
Utgivningsår: 1988
Antal sidor: 240

Vandra Kungsleden 1

Den första boken om vandringsvägarna i Lappland gavs ut som en praktbok och täckte området Abisko Kebnekaise. Den blev en omedelbar framgång och följdes av två till i samma serie så att hela Kungsleden med omnejder blev beskriven. Texterna i dessa böcker har med åren fördjupats och kompletterats i guideböckerna i serien På fjälltur. De tre ursprungliga böckerna i serien Vandra Kungsleden är utgångna sedan länge, men dyker upp i antikvariat ibland.

Beställ boken här:
http://www.antikvariat.net


På Fjälltur – Sarek

Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 290

På fjälltur Sarek

Den mest detaljerade guideboken som gjorts om Sarek. På fjälltur är ryggsäcksversionerna av mina guideböcker om Lapplands fjällvärld. De första gavs ut i slutet av 1980-talet och de har uppdaterats många gånger, senast 2010 då de fick ett nytt utseende. Böckerna beskriver vandringsvägarna i olika områden. Tonvikten är stigarnas framkomlighet och vyerna man ser. Markerade leder och andra stigar av växlande tydlighet indelas i kategorierna lätt, normal och ansträngande. Varje färdväg delas upp i etapper. Avstånd, höjdskillnader och ungefärlig tidsåtgång uppges för varje etapp. Vid varje etappmål  ges förslag till dagsutflykter som kartläggs detaljerat – det gäller toppbestigningar, platser med botaniska, ornitologiska och geologiska upplevelser, sevärdheter och kulturminnen.

Beställ boken här:


På-fjälltur-Abisko-Kebnekaise-

Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 230

På fjälltur Abisko Kebnekaise

På fjälltur är fältversionen av mina guideböcker om Lapplands fjällvärld. De första gavs ut i slutet av 1980-talet och de har uppdaterats många gånger, senast 2010 då de fick ett nytt utseende. Böckerna beskriver vandringsvägarna i olika områden. Tonvikten är stigarnas framkomlighet och vyerna man ser. Markerade leder och andra stigar av växlande tydlighet indelas i kategorierna lätt, normal och ansträngande. Varje färdväg delas upp i etapper. Avstånd, höjdskillnader och ungefärlig tidsåtgång uppges för varje etapp. Vid varje etappmål  ges förslag till dagsutflykter som kartläggs detaljerat – det gäller toppbestigningar, platser med botaniska, ornitologiska och geologiska upplevelser, sevärdheter och kulturminnen.

 

Innehållet finns nu som e-bok att ladda i mobilen. Nedan är en möjlighet att köpa den till rabatterat pris 89 kr..


Förlag: Reise Know How Verlag
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 230

Sarek Trekking in Schweden

Praktisk utgåva på tyska av På fjälltur Sarek, med kartor  och bilder.


Dag Hammarskjölds fjällvärld

Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 192

Dag Hammarskjölds fjällvärld

Dag Hammarskjölds fjällvärld har ett extremt stort panoramaformat som gör landskapsbilderna rättvisa. Uppslagsbilderna är 80 cm breda och höjden 30 cm. Boken innehåller Dag Hammarskjölds texter om svenska fjällen och mina bilder visar de färdvägar han vandrade. Boken fick Svenska Publishing-priset 2008 i kategorin ”årets praktverk”.

Available in an English edition with the title: Swedish Wilderness. The Mountain world of Dag Hammarskjöld.

 

Beställ boken här: