SKÄRGÅRD

Förlag: Votum
Utgivningsår: 2024
Antal sidor: 232


Sedan jag bosatte mig i Stockholms skärgård för mer än ett kvartssekel sedan,  har jag vänt och vridit på en ambition att skapa en fotobok om denna min hembygd. En fråga har hela tiden dykt upp: vad kan jag visa som inte redan är genomlyst på tusen sätt. Stockholms skärgård är ett av de mest älskade och mångbesjungna områdena i landet. 

Till slut kom jag fram till att det fanns plats för en ny fotoskildring som fokuserar på naturen och det temat har jag fullföljt. Under de senaste fyra åren har jag tillsammans med min kompis och bokens grafiska formgivare Petter Antonisen arbetet med projektet. Det har varit ett intensivt arbete att fotografera nya bilder för att få bästa konstnärliga kvalitet parat med en geografiskt spridd dokumentation. Nu har vi äntligen en färdig bok med 232 sidor och ca 180 bilder, de allra flesta tagna på 2000-talet. Den har utsetts till årets Pandabok 2024. Motiveringen är denna: 

”Claes Grundstens låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ”Skärgård” förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.”

I boken har jag velat spegla naturen i Stockholms skärgård i form av en bred dokumentär skildring parat med min personliga berättelse. Den ambitionen är en utmaning, särskilt för oss naturfotografer som är i händerna på naturens växlande nycker. Bildsköna särdrag i landskapet har jag velat kombinera med foton på växter och djur och varva med bilder under olika årstider och med motiv som är belysta av de fantastiska ljusflöden som ibland flödar över kobbar och skär. 

Förutom bilderna finns också fyra textkapitel som är viktiga för att skapa den helhetsbild jag velat förmedla. Texterna är skriva med personligt pronomen och jag berättar om naturgeografin, ekologin och om alla spännande naturskildrare som genom åren älskat och gestaltat detta enastående vackra och världsunika område.

Se hela min boklista.