Street photography I Hamburg

Ett par dagar i slutet av januari 2019 deltog jag i Olympus världslansering av nya kameran OMD-E M1X. Passade på att i förbifarten göra några bilder av staden. Hade aldrig varit där förut. 

Ville pröva en ny kombination av objektiv till min inkörda Olympus O-M1 Mark II. Använde 25 mm / F1,2 och 75 mm / F1,8 (istället för mitt standardobjektiv zoomen 12-100 mm / F 4). Det visade sig vara ett lyckat val för denna miljö. Fasta brännvidder fungerar bättre än zoomar när det är mycket arkitektur i motiven. Jag vill ha så räta linjer som möjligt och minimal optisk förvrängning, zoomar har mer distorsion. I efterbehandlingen har jag använt fotoshops möjligheter att korrigera perspektiven.

Vädret var råkallt och med tungt gråljus, men stadens karaktär passade bra i den stämningen.Tysklands näst största stad gjorde intryck. Med alla kanaler som penetrerade hamnkvarteren vid floden Elbe, såg stadsbilden ut som en modern tysk variant av ett slags Venedig. Hamburg har 2500 broar vilket är ett europarekord och här finns en av Europas största containerhamnar I de gamla kvarteren för skeppslager och sjåare har man byggt ett läckert operahus och attraktiva lägenheter a la Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Omtalade Reeperbahn låg i promenadvägen till konferanslokalen. Gatans många skyltfönster med oblyga invitationer till en business som är förbjuden i Sverige, påbjuder mig en osökt reflektion. Är Tyskland och Sverige grannar? Är båda länderna medlemmar i EU? Ligger de på samma kontinent?

Jag återvänder gärna till Hamburg under en varmare årstid. Lätt att tänka sig det intensiva folklivet en härlig sommarkväll.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 tankar på “Street photography I Hamburg”

  1. Fina bilder!

    Har en fundering angående objektiv. Vilket/vilka objektiv använder du i fjällmiljö? Går i tankarna på att köpa en Olympus O-M1 Mark II, primärt för att fota på fjällvandringar. Men släpa på för många objektiv blir för tungt.

    Svara
    • Hej Elias, bra tänkt angående kamerautrustning på fjälltur. Jag rekommenderar att du använder zoomobjektivet Zuiko 12-100 mm/f4, en strålande glugg som täcker nästan alla behov för fjällfotografering utom tighta djurbilder. I kombination med huset Olympus E-M1 Mark II eller Mark III får du en skakningsstabilisering som motsvarar 7,5 bländarsteg, vilket är bäst i kameravärlden och utomordentligt värdefullt.

      Svara

Lämna en kommentar