Iskall skidtur i Sarek

På sjön Stor Tsagak i Änokdeltat. I fjärran syns fjället Tjuollda. Allt vi ser här ligger utanför nationalparken Sarek, men tillhör området Sarek i naturgeografisk mening. Hela området ingår i världsarvet Laponia. Administrativa gränser är bara mänskliga påhitt.

Mitt i natten måste jag ut ur tältet. Ett smärre snöfall uppstår från taket. Rimfrost från min utandning dinglar som flagor från innertältets duk. Ändå krånglar jag mig ur den tjocka dunsovsäcken, tar fram pannlampan och drar fumlande upp dragkedjorna i tältöppningen. Väl ute i den kolsvarta natten piskar bitande kyla mot ansiktet som en smärtsam örfil. Och lika blixtsnabbt blir de nakna fingrarna iskalla som glasspinnar. Termometern på pulkan visar minus 35 grader Celsius. Vår skidfärd är uppenbarligen ingen vanlig vårtur i svenska fjällen. Snarare är den en expedition i konsten att överleva Sibirisk kyla.

Påpälsad för att möta nattkylan. Klockan börjar närma sig 19 och temperaturen minus 25. I min tjocka amerikanska dunsovsäck försöker jag senare sova med både dunjackan och termobyxorna påtagna. Går utmärkt, känner mig bastuvarm!
Vi beställde en hel liggvagnskupé med sex bäddar för att härbärgera all utrustning. Vagnarna är inte designade för sällskap med våra behov.
Även bussresan från Boden till Jokkmokk krävde ett praktiskt handlag.

Nog för att vi har en funktionell utrustning, men ingen av oss har förväntat sig så här extremt låga temperaturer i slutet av mars. Termometersiffran hör mer januari till, men på vinterfjället måste man vara beredd på det mesta, både kyla och blidväder. Ibland blir det överraskningar. Gruppen jag färdas med består av fyra pensionerade herrar som älskar Sarek och fortfarande är hungriga på äventyr i svåråtkomliga vildmarker; Claes Fransson, Holger Bernhardsson, Per Lind och jag. Redan från dag ett blir färden något annat än vi väntat oss. Helgen innan vår ankomst hällde en snösmocka ut en halv meter nysnö över terrängen. Och kalluften som kom därefter har hållit den vita massan porös som strösocker. Konsistensen märker vi omgående. Att spåra med en pulka på släp går ytterst långsamt. Efter första dagens slit anar vi att den tänkta färdrutten blir svår att fullfölja. Till utmaningen som väntar måste vi också lägga kylan. Första natten -35, nästa minus 30, sen två nya med minus trettiofem. Våra övernattningar i tälten tär på krafterna. 

Första lägerplatsen. Per skottar upp en grop i absiden.
Per och Holger hämtar rinnande vatten ur en vak.
När temperaturen sjunker behövs värmande dryck. Holger bjuder på Gammel Dansk. Idolen Helge Ingestad syns på skidorna från Åsnes. Han verkar tveksam.
Första lägerplatsen med fjällmassivet Pårte i bakgrunden. Kylan kryper nedåt vilket ingen stärkande dryck kan hindra.
Än är inte botten nådd.

Kvikkjokk är startplatsen och vi siktar mot en av de långa huvuddalarna i Sarek, Njoatsosvagge. Ett uppkört skoterspår leder oss mot deltalandet Änok, en mil norr om byn. Utspritt däromkring finns några jakthyddor som byns hemmansägare uppfört. Norr därom ligger världsarvet Laponia med sitt skoterförbud. Där börjar vi spåra själva. Där börjar vi inse vidden av vår utmaning. 

Tung skidåkning på Njoatsosjåhkå genom en underbar vildmark. I bakgrunden syns den spetsiga toppen Vuoksabakte.
En av de små hyddorna vid Änok. I bakgrunden syns Bårddetjåhkkå.

Sakta rör vi oss framåt i en kristallklar luftmassa som är mer genomskinlig än bästa sortens glas. Det storslagna landskapet under en koboltblå himmel har en vykortsfager utstrålning på gränsen till to much. Samtidigt tycks naturen vi ser äga en symbolisk sprängkraft som öppnar våra sinnen. Trakter som denna vid högfjällens rand, förverkligar ett klassiskt borealt vildmarksrike. Vyerna ser ut som en önskedröm om man som vi gör, håller av mötet mellan vilda barrskogar och resliga fjälltoppar. Här i sydkanten av Sarek sammanstrålar de två naturtyperna, och ingen annanstans i svenska fjällen är detta rendezvous mer ståtligt. Knappast finns dess like i övriga Europa. De stora vidderna av orörd ödemark i och omkring Sarek, är en omistlig naturtillgång i vår tid och vår del av världen. 

Vallespiken sedd från andra lägerplatsen.
Tredje lägerplatsen med sikt mot Ruovddevarre. På det berget har man funnit järnmalm. En gruva där vore ett mord på vildmarken. Dessbättre verkar fyndigheten sakna ekonomiskt intresse. Men vem vet?
Köksavdelningen i vårt tunna hus.
Spåret flyter ut, troligen räv.

Vi ser åt nordväst. Där tornar toppen Vuoksabakte upp, vass som en rovfågelnäbb. Nära inpå åt öster, står Tjoares med sin limpa till fjällklump. Vallespiken skymtar likt en vit pyramid bakom trädkronorna i väster. Och nedför dessa höjder samlas mängder med spretiga granar i böljande volanger längs den mörka fäll som skogen bildar på branternas nedre del. Denna fysiska mix i landskapet ger terrängen häromkring ett naturligt försvarsverk mot intrång och exploatering. Fortfarande håller området kring Njoatjosvagge stången, men vad vet vi om dolda mineraler. Glädjen får vara för stunden. Höga höjder, djupa dalar, stora avstånd, forsande älvar, blockrika marker, snåriga skogar. Helheten orkestrerar den orörda naturens pampiga symfoni. Vad mer kan en vildmarksälskare begära. Sommartid går knappt en kotte i dessa flaggor. På vintern är det lättare att ta sig fram, men inte just idag på skidor i den mjuka lössnön som vi masar oss över. Vid en älvkrök syns en lämplig plats för lunchrasten. Solen värmer gott mot ansiktet, men den kalla luften vi andas känns nästan som rivjärn i lungorna. 

När jag ser vintermotiv som detta, känns kylan mer uthärdlig. Att platsen ligger långt bortom allfarvägarna gör inte känslan mindre stark.
Vuoksabakte är hela tiden i synfältet. Högtrycksvädrets kolossala skärpa är inte mitt favoritläge som fotograf, men rätt var det är dyker det ändå upp ett motiv som gör sig utmärkt i detta ljus.
Vuoksabakte står upp som ett vakttorn mellan dalarna Tjuoldvagge till vänster, och Njoatsosvagge till höger.

Älvfårans utjämnade snötäcke är ett naturligt vägval när skoterspåret upphört. Vi passerar sammanflödet mellan Tjuoldajåhkå och Njoatsosjåhkå och följer den senare ett par kilometer längre bort innan vi stannar för ett nattläger, efter cirka 12 kilometer från start. När skidorna hakats av knakar snön i fotstegen. Av gammal vana kommer två tält snabbt på plats, båda förses med en grävd snögrop inne i absiden. Där sätter vi oss ganska bekvämt på liggunderlaget och luftmadrassen med bena i gropen. Temperaturen sjunker kännbart. Hur ska detta sluta?

Sakta börjar vi förstå att denna tur bjuder på andra svårigheter än den färd vi genomförde förra året. Då började vi Ritsem norr om Sarek och gick söderut men hamnade i två seriösa fjällstormar, och fick vända tillbaka av det skälet. I år har vi hoppats på en revansch, men vädret är som alltid en nyckfull faktor i fjällen. Fast denna gång är inte vinden något problem. Tvärtom, stillheten är både bedövande och underbar och fortsätter vara så under hela denna tur. I år är det istället kylan och lössnön som sätter krokben för vår planerade Sarektur. 

Per verkar inspirerad. Kan man bli annat?
Dags för dagstur utan pulka.

Den slutsatsen blir definitiv efter dag två, då vi fortsätter skida mot en fors i Njoatsosjåhkå nedanför Tjoares. Ett gammalt översnöat skoterspår lockar oss dit, fast Kvikkjokksbon Björn Sarstad rekommendation var att vika av från älven och åka efter norra sidan av berget Ruovddevarre och vidare förbi sjön Tjårokjavrre för att komma in i centrala Njoatjosvagge. Innan avfärden hade vi ett informativt samtal med Björn. Skoterspåret som oväntat dykt upp, nästan osynligt som det är, visar sig vara en fälla. Längre fram bildar Njoatjosjåhkå en fallsträcka som måste forceras. Jag åkte skidor där 1973 och minns inga strul, men det vara i motsatt färdriktning och gamla minnen är förrädiska. Den islagda forsen formar ett tufft hinder som tvingar oss vända tillbaka och satsa på Björns rekommenderade färdväg. 

Skogen av pinngranar står tät.

en öppen myr nära Vallasjjåhkå etablerar vi ett litet basläger. Därifrån gör vi två utflykter in i skogen. Träden är ett lika stort hinder som den lösa snön. De smala pinngranarna står tätt medan block och små sänkor höljs av snötäcket som oavbrutet är fluffigt. Här skulle vi inte komma en kilometer i timmen med pulkorna på släp. Trots att vi på dagsturen skidar med en lätt rygga tvingas vi ändå trixa. Samtidigt utstrålar skogen åldrandets elegans. Vi rör oss i en av de mest orörda skogarna i Sverige. Nästa dag förlänger vi utflykten upp till sjön Vallasjjavrasj och åker vidare uppåt, kommer närmare kalfjället. En hel del djurspår visar sig, bland annat efter ett lodjur som grävt en snögrop där den gömt en kvarleva efter ren. För övrigt slår det oss hur frånvarande livet är. Inga levande varelser syns till eller hörs, men spåren avslöjar att de existerar. 

Riporna ristar sina spår i snön.
Bökig terräng att befara. Tjuolldavagge till vänster. Vildmarken har inte skapats för att underlätta vår färdsel. Härligt när den bjuder på motstånd.
Sista lägret.

Kvällen efteråt konstaterar vi att efter fyra dagar har tiden runnit ut. Vi kan helt enkelt inte fullfölja vår plan att skida genom Njoatsosvagge och sedan ta oss vidare genom Sarvesvagge och Rapadalen tillbaka till Kvikkjokk. Förhållandena sätter stopp. Så nästa dag börjar vi glida tillbaka mot startpunkten, hela tiden i samma glamorösa men kyska väder som varit hittills. 

Jag förstår Claes som i stilla meditation beundrar landskapet. Kan man göra annat?
Mina pjäxor från Alfa med sko och damask i ett stycke. Jag frös aldrig om fötterna.
Ett par nya vantar för min del, tjocka som boxarhandskar, varma som små kaminer. På iskalla vinterfärder krävs rätt prylar.

Efter sex dagar på skidor sitter vi åter i den trevliga matsalen i Kvikkjokks fjällstation och spanar ut genom fönstret mot den stiliga fjällvyn i Tarradalen som tar emot de sista solstrålarna medan vi väntar på en efterlängtad middag med spanskt Riojavin. Våra samtal summerar det stympade äventyret. Verkar ändå som alla är nöjda. Den framgångsrika kampen mot kylan har kanske stärkt allas självförtroende, vad vet jag. För egen del tycker jag det varit en lyckad tur. Inte bara för att vi har överlevt Sibirisk kyla, utan fastmer för att all vistelse i orörd natur alltid skänker mig en stark livskänsla. Man behöver bara vara där. Det räcker. Den notoriska jakten på prestationer som förgiftar så mycket av dagens friluftsliv är inget jag sympatiserar med. De digitala hjälpmedlen håller på att förvandla mångas naturupplevelser till en sifferexercis. Snabb tid, stora avstånd, konstgjorda utmaningar. Tävling, tävling. Allt ska mätas och jämföras. Vad den saken har med naturförståelse att göra vet inte jag. För även en avkortad skidtur i gemenskap med likasinnade kompisar representerar det friluftsliv och den kärlek till vildmarken som jag värderar högt.

Här är en video som förklarar vad texten inte kan berätta.

YouTube player

19 tankar på “Iskall skidtur i Sarek”

  1. Välkommen hem! Fast Sarek kanske är hemma det med för dig, fast ett hem som sätter gränser….
    Även här i söder har den här perioden inneburit kyla och ännu en omgång snö, på mina blommande vårlökar och stenbräckor. Dina vackra bilder väcker minnen. Jag skidade upp till Pårek via Änok i snöglopp i april 1983, med min dåvarande flickvän. Vi tältade där uppe i -25°. Nästa dag ner i Rapadalen längs Kåtokjokken, och sedan över Litauer till Aktes. Till sist två soliga dagar på Kungsleden upp till Salto. Vi missade de vackra topparna du stimulerades av pga noll sikt…
    Hälsningar, Thomas S

    Svara
    • Ja, vädret är en nyckfull faktor. Det gör turerna unika. Samma plats i olika väder är som två olika platser. Tack för din berättelse.

      Svara
  2. Hej Claes ! Tack för ditt helt fantastiska blogginlägg. Jag är mycket imponerad över din beskrivning och dina otroligt fina, innehållsrika och spännande bilder. Jag avundas dina upplevelser i den mest orörda och ostörda delen av landet. Att ni planerar och genomför ett projekt av detta slag på skidor, tung utrustning, övernattning i tält och stark kyla är mer än jag någonsin skulle klara av – även om jag vore 50 år yngre. Jag kan ana de fantastiska upplevelserna även om jag aldrig hr varit i närheten av något motsvarande. Jag är mycket tacksam för att du på detta sätt låtit mig ta del av er upplevelse.
    Bästa hälsningar Rune

    Svara
  3. Hej och tack för ännu ett härligt inlägg!
    Känner igen mig i mycket av det du beskriver i texten, och även på filmen.
    Just det här med passionen för såväl det opåverkade som att kunna bemästra naturens, ibland, nyckfullhet. Känslan av att uppnå en sorts oförklarlig symbios med naturen där man för stunden vistas, just det där som ”int gå å föklar för nån som int begrip…”
    Personligen är det sjö, hav och skärgård som främst låter mig finna denna symbios, och jag känner en stor tacksamhet, ödmjukhet och glädje varje gång – att jag har förmågan och förmånen till att kunna få uppleva den känslan, och då även kunna få dokumentera det hela genom kameran.

    Allt gott!

    /Mikael

    Svara
  4. Hej Claes! Det är inte utan att jag blir avundsjuk på eran tur, Har själv skidat den här vägen fyra gånger, tre gånger med bara en 25 kg tung ryggsäck, en gång med pulka. Under mina 15 vinter turer i Sarek vintertid har det varit med pulka bara fyra gånger, det har varit mest 10-dagars turer. Nu hade ni oturen att få mycket lössnö vilket är extra besvärligt. Man måste beundra eran förmåga att trots allt njuta av naturupplevelserna och det fina vädret. Om jag hade fått vara frisk så hade jag säkert varit med på den här turen. Jag ser fram mot våran gemensamma kajak tur i sommar.

    Hälsningar Bengan

    Svara
    • Hej Bengan, såklart du hade varit med om stroken inte slagit till. Stort tack för kommentaren. Vi ses i kajakerna i sommar.
      Hälsningar Claes

      Svara
  5. Mycket imponerande att du vid dina snart 74 år ger dig ut på dylika ’expeditioner’ varje vårvinter i vår största vildmark. Och det under en säsong som bjuder inte bara på mycket snö i fjällen, utan också på mycket sträng kyla., som i ditt fall –35° om natten. Samma vecka var jag i Jordanien, bl a i Wadi Rums spektakulära bergsökenlandskap, men ’tältandet’ där var i stationära glamping-igloos med säng och egen toa och dusch. Där har du kontrasten i ett nötskal. Jag har inte tältat i snö sedan 2002, det är alltid en stor naturupplevelse, men åren gör väl tyvärr de flesta av oss alltmer bekväma. Därför blir din naturnära uthållighet ett alltmer imponerande inslag i vår långa vänskap och gemensamma naturintresse. Att du dessutom ständigt lyckas förnya och fördjupa din fotografisk-konstnärliga gärning, trots kölden och de krävande strapatserna, bugar jag mig för i djup respekt. Jag håller med Rune Frisén om att, det sätt ni genomför detta på hade man själv knappast grejat ens i fager ungdom för femtio år sedan.
    ”When the going gets tough, the tough get going”.

    All my best to you,
    Peter

    Svara
    • Varmt tack för kommentaren Peter. Ja, kontrasterna på Jorden är stora. Snölivet är kanske mer krävande, men ökenhetta kan också ta på krafterna. Ålder är förstås inte bara en siffra, nog märks den rent fysiskt. De andra ”grabbarna” var lika heroiska och Holger var äldst med sina snart 75 år. Det man tappar i styrka med åren, kompenseras av det man vinner i erfarenhet och klokskap. Så länge man vet vad man gör finns inga gränser. Hej och hå, jag ser redan fram mot nästa års skidutflykt. Allt gott till dig från mig. /Claes

      Svara
  6. Bra jobbat, Claes!
    Uppskattar särskilt dina rader om prestationshysteri och att ”det räcker med att bara vara där”. Kanske det rentav räcker med att sitta kvar i fåtöljen? Tack för ännu en minnesvärd naturupplevelse – by proxy!

    Svara
    • Tack Torbjörn, jag uppskattar kommentaren mycket för att den kommer från en väldigt erfaren klättrare och fjällvanare. .

      Svara
  7. Hej Claes, det var en fin men tuff tur ni gjorde. Fjällen var som glimmande juveler, nästan bländande i det ljuset ni hade och granskogens grönska gav en vacker kontrast till fjällen. Det var fint att du nämnde hur den stränga kylan tär på kroppens energireserver i sträng kyla. Det är något som kanske alla är inte medvetna om. Man behöver nog uppleva det själv för att förstå.
    Vi önskar dig en fin vår/Hilpi och Lennart

    Svara
    • Hjärtligt tack för din fina kommentar. Som sagt kylan tar på krafterna. Ha en fin vår och hälsa Lennart så gott.

      Svara
  8. Hej,
    Läste din blogg lite sent men beskrivning och bifogad film ger mig mycket inspiration att komma iväg till Sarek/Pårte i sommar. Planerar för en tur till Njoatsosvagge via först Pårte och tillbaka till Kvikkjokk via Präststigen. Alla fina vyer som beskrivs i din utsökta blogg vill jag uppleva, om jag kommer iväg. Tack för en inspirerande läsning. Jag önskar er alla en avkopplande sommar.
    Bertil Eklund
    Norrköping

    Svara

Lämna en kommentar