Aberlour ábunadh från skotska regionen Speyside

Aberlour ábunadh från skotska regionen Speyside, har en mycket fyllig och smakrik karaktär. Destilleriet Aberlour (uttalas abba-LOW-err) bildades 1826 och ligger i en by med samma namn som betyder ” den pladdrande bäckens mynning”. Här har folk bott sedan stenåldern, och de keltiska prästerna, ”druiderna”, var troligen de första att använda vattnet för destillering. Destilleriet har ett bra utbud med olika årgångar som vanligen får mogna i sherryfat.

Àbunadh är gälliska. Ordet betyder original och denna sort är en hyllning till James Fleming som tog över verksamheten 1879. Aberlour ábunadh är en udda whisky. Den består av en blandning från utvalda fat, all innehåller whisky som gjorts med traditionella metoder, ingen kylfiltrering och inga färgämnen kommer till användning. Varje serie flaskor med Àbunadh som kommer ut på marknaden är unik. Dessa ”batcher” har ett nummer som står på etiketten. Olika buteljeringar (”batcher”) kan variera mer i smaken än vanligt för en maltwhisky, vilket gör denna sort extra spännande.

whiskey-Aberlour-abunadh

Aberlour ábunadh är en utpräglat sherrybetonad whisky som har mognat i återanvända sherryfat, med en lagringstid kring 15 år. Eftersom den är en ”cask strength” har den inte spätts ut vid buteljeringen. Flaskans innehåll har samma alkoholhalt som whiskyn i lagringstunnorna, det varierar upp och ned några tiondelar kring 60 procent. Tack vare fatstyrkan kan alla smakämnen som bildats under destilleringen och lagringen bevaras i varenda droppe som kommer ned i flaskan. Helst bör den tunnas ut med vatten till drickbar styrka, om man inte tillhör ”the hard guys”. Doften av sherry och ek är intensiv och även en ton av sockerkaka kittlar näsan. Nedvattnad till cirka 43 procent får man en påtagligt söt och sträv smak, som har karaktär av smörkola spetsad med konjak. Whiskyn är extremt fyllig i munnen, och tanninsträv. Smakupplevelsen blir komplex tack vare alla bismaker av choklad, russin, apelsin, körsbär och lite rök. De olika buteljeringarna skiftar som sagt något . Den jag provade i detta sammanhang har nummer 54 och känns mig sötare än de jag tidigare provat. Whiskyn är mycket krämig i munnen, eftersmaken lång och den passar utmärkt som färdknäpp på fjällturer, både för den söta karaktärens och styrkans skull. I alla lägen en höjdare.

Min bedömning: 90 – 92 p (varierar med de olika buteljeringarna, denna får 90).
Finns på Systembolaget. Pris 639 kr.

_DSF1826

1 tanke på “Aberlour ábunadh från skotska regionen Speyside”

Lämna en kommentar