Strathisla det äldsta destilleriet

Namnet uttalas ”strafajla”. Deras tolvåring är en superb whisky och en av de mest prisvärda bjudsorterna som för närvarande finns på Bolaget (bjudsort är lika med en fin whisky som man gärna bjuder ickenördar på). Till karaktären är Strathisla aromrik och kraftfull, fruktig (plommon),
lätt nötig och framför allt mycket maltig med klassisk sherryton. Den är ett resultat av små pannor och liten kopparkontakt under destilleringen, och därför också fyllig i munnen. Tyvärr ger destilleriet bara ut denna 12-åriga, det mesta av produktionen går till blenden Chivas, men de oberoende buteljerarna vet vilken kvalitet man levererar. Flera har egna fat inhämtade från Stratishla och man ger ut egna buteljeringar (ofta mycket dyra). Själv har jag prövat Gordon & MacPhail 25 år gammal Strathisla och den lyfter till sjunde himlen.

Stratsthisla 3Destilleriet ligger i östra utkanten av Speyside-området. Det grundades 1786 och räknas som Högländernas äldsta. Framför allt har det blivit berömt för sina bildsköna pagoder. Destilleriernas pagodliknande byggnader blev en trend i slutet av 1800-talet, när arkitekten Charles Cree skulle bygga om destilleriet Dailuaine. Han ville ersätta den vanliga skorstenen över kölnan där malten torkades över eld. Senare tog andra efter och pagoderna tillhör sen dess det skotska landskapet lika mycket som fåren och sädesfälten med korn. Strathisla betyder ”den breda dalen vid Isla-älven”. Anläggningen har drabbats av många katastrofer genom åren vilket resulterat i den sagobyggnad som är dagens destilleri, byggd så sent som 1954.

Min bedömning 89 poäng.

Finns på Systembolaget. Pris 359 kr.

_DSF2548

Lämna en kommentar