Mackmyras nya – äntligen en ”my cup of tea”.

Det experimenteras friskt hos Mackmyra, som det verkar. De nyaste utgåvorna är innovativa. I en ny serie har man prövat att mänga sitt maltdestillat med japanska tesmaker. Dessa nya whiskysorter har väckt mitt intresse eftersom jag också nördar lite grand i tebranschen. 

Jag har nu provat den andra varianten i en serie på tre unika sorter från Mackmyra. Hela serien lanseras under samlingsnamnet KAIZEN som är ett japansk ord som betyder ”förbättring”. Det kommer från Toyotas produktionssystem. Kaizen innebär att man strävar efter kontinuerlig förbättring. Låter som ett begrepp som passar för Mackmyra, som i min whiskyvärld sällan nått några högre höjder tidigare. 

Att destilleriet uppger lagringstiden för KAIZEN till 10 år ger Mackmyra plus i kanten. Alldeles för mycket så kallad NAS-whisky (No Age Statement) kommer ut på marknaden från alla möjliga destillerier. Men whisky är en produkt som tjänar på lagringsåren. Ålder har egentligen alltid stor betydelse, och i whiskybranschen är gammal definitivt äldst. De unga sorterna har jag sällan mycket till övers för.

I den nya serien har Mackmyra tappat brygt japanskt te i använda Olorosofat för att få dessa impregnerade med tesmakerna. Den förlagrade whiskyn har legat i Bodås gruva ca 8 år på bourbonfat och är destillerad 2013. Den avslutande lagringen på ”te-faten” har varat i två år och nio månader. Samtliga tre sorter i KAIZEN är ”single tea”, vilket ska återspeglas i de olika utgåvornas skilda smakprofiler. Singelmalten som Mackmyra kokat innan lagringen är rökfri, bra att veta.

Tvåan i serien som jag provat, lanserades 5 mars i år (2024) och kallas Shinobi efter ett grönt te som bryggs och dricks kallt. Mackmyras koncept bygger på att mixa smakerna från traditionell whisky med de från grönt te, som med förlov måste sägas vara en ännu mera traditionell dryck. Shinobi är en tesort från Japan som karaktäriseras av sin sötma och pigga framtoning. Tesorten är mild och lierar sig med whiskyn, där framför allt de friska citrustonerna och tropiska frukterna framhäver råwhiskyn på ett elegant sätt. Man har fått fram en slutwhisky med sötma och umami, en av de fem grundsmakerna som ungefär betyder god färsk smak, men egentligen är en smakkänsla som är väldigt svår att sätta ord på. Kanske är det den grundsmaken jag uppfattar när jag läppjar drycken. Umami är ju inget ord man strör omkring sig. Så här uppfattar jag KAIZEN 02:

Whiskyn doftar elegant som teblad impregnerade av citrusolja. Jag tycker mig kunna sniffa bergamott av samma typ som smaksätter Earl Grey-te. Färgen är svag och vattnigt gul. När den hamnar i munnen ger whiskyn en frisk och klockren bouquet utan störande bismaker. En del sträva tanniner blommar ut i gommen, vilket bara är till fördel. Några droppar vatten gör ingen stor skillnad. Whiskyn kan klassas som lättdrucken och drabbas inte av någon ettrig kryddighet i den ganska korta eftersmaken. Någonstans i smakscenariot tycker jag den där bergamottkänslan återkommer. Sammanfattningsvis är detta en söt och fruktig whisky som är te-karaktäristisk i eftersmaken, sägs det. Kanske borde vi nu förvandla den uråldriga japanska te-cermonin till en modern svensk whisky-cermoni. Plusvärden för en snygg pava. Helt klart en god whisky i mitt tycke. Typ 85 poäng. Kostar 849 kr på Bolaget, men det finns bara 2542 flaskor på marknaden.  

2 tankar på “Mackmyras nya – äntligen en ”my cup of tea”.”

Lämna en kommentar