Pittoreska destilleriet Balblair

Jag upptäckte Balblair under en rundresa i Skottland för några år sedan. Kände till varumärket, men inte mer. Destilleriets läge väckte min sympati, placerat vid ett järnvägsspår med rundkulliga berg i bakgrunden. Det kunde inte vara mer pittoreskt. På whiskymässan i Nacka hade en entusiastisk svensk whiskyambassadör pratat sig varm för denna whisky. Ett intresse väcktes och under besöket i destilleriet köpte jag en flaska tappad direkt från tunna.

P07A2584
Balblair är ett av de äldsta destillerierna i Skottland, bildat 1790. Den ursprungliga anläggningen låg en bit bortom den som används idag och som är från 1872. Här befinner vi oss några mil norr om Inverness, i den whiskyregion som brukar kallas ”norra Högländerna”. Närmaste whiskygranne är destilleriet Glenmorangie. Stilen i Balblair är mycket fruktig och fyllig, vilket beror på de två korta och tjocka pannorna, och att man krossar jästcellerna före fermenteringen. Råwhiskyn behöver därför ligga till sig lång tid för att assimilera smakämnen från lagringstunnan. Buorbonfat är standard. Slutresultatet blir en komplex malt som behöver stanna en tid i munnen för att lökarna ska kunna särskilja alla nyanser som finns. Destilleriet föredrar att sälja whiskyn som Vintage utgåvor, men eftersom destilleringsår och året för buteljering står på flaskan kan man lätt räkna ut åldern. Modern design i flaska, kartonger och grafik får Balblair att sticka ut.

Balblair 99

Denna årgång 99 (16 år) fyller nosen med sina blommiga aromer som verkar stamma från en fruktskål. En pust av honung dyker snabbt upp och blandas med pyttelite rökarom som blir ett elegant sidospår i munnen där ändå fruktsallad och nötter dominerar och bygger upp whiskyns karaktär. På slutet kommer en angenämt pepprig attack som inte tar över eller söndrar, vilket lätt kan hända i fruktig whisky. Ganska fyllig får man säga, och komplex utan störande inslag. Somrig är en bra sammanfattning. Destilleriet hör till toppskiktet av de som har en fruktig stil. 89 p för denna utgåva enligt min bedömning. Finns i Bolagets beställningssortiment. 899 kr för en flaska.

Panna Balblair

Destilleriet Balblair

Lämna en kommentar