Skottlands östligaste och ett av de äldsta – Glen Garioch

Gamla byggnader mitt i byn Oldmeldru på högländernas östra sida.

Utgåvan Sherry Cask Matured har legat 15 år på Olorosofat och håller en alkoholhalt på 53,7 %. Den har en tjusig mahognyfärg precis som man förväntar sig av whisky lagrad på begagnade sherryfat. Standardsorterna från Glen Garioch är dock som helhet ganska få och utbudet från destilleriet har inte så många uttryck i olika stilar. Namnet uttalas förresten glen geery. Det etablerades 1785 och kom igång ett decennium senare. Läget är 10 mil nordväst om Aberdeen, mitt i byn Oldmeldrum. Numera ägs destilleriet av japanska Suntory och hör på så sätt ihop med Bowmore och Auchentoshan som har samma ägare. Så gott som hela produktionen i Glen Garioch går ut som singelmalt vilket ger ett plus i marginalen. Här är man inte underdånig den omfattande produktionen av Scotch Blend som så många andra destillerier måste leverera till. Numera har Glen Garioch övergivit sin tidigare rökig linje då man hade ett eget mälteri. Under slutet av 1900-talet blev anläggningen lagd i malpåse, men japanerna drog åter igång verksamheten 1997. Mest profilerade är vintage-utgåvorna. Standard är en 12-åring och den sort som kallas Founder´s Reserve, en mycket populär maltbetonad whisky som för övrigt vann det svenska maltmästerskapet för ett antal år sedan. Som sammanfattning är detta ett mycket respekterat destilleri bland whiskykännare.

Mäskningsmaskinen som kallas lauterfat håller mäsken i rörelse med roterande pinnakler. Stärkelsen i malten omvandlas till socker i dessa stora tankar. 

 

En medarbetare kollar alkoholstyrkan i vörtkaren där fermenteringen pågår.

 

Spritskåpet där whiskyns hjärta skärs ut.

 

Pannhuset med två par kittlar som är förenade på vanligt sätt. 

Den15-åriga sherrylagrade sort som jag skaffat är riktad mot taxfree-butikerna på flygplatser och andra ställen. Generellt är jag en ganska misstänksam till dessa produktioner som inger mig en känsla av geschäft snarare äkta kärlek till drycken. Men emellanåt är även dessa utgåvor riktigt bra som denna, till ett pris av mellan 500 och 600 spänn. Här är mina intryck.

Denna utgåva säljs på destilleriet men vänder sig till taxfree-marknaden.

Underbara och kraftfulla ångor av typisk sherrywhisky stiger mot näsan och doften av torkade frukter blandas med kittlande lakritsarom (eller är det viol?) och fattoner. Svarta vinbär poppar också försiktig upp. I munnen möter man en tjock och fullbordad whisky som kan drickas med behållning utan utspädning trots alkoholstyrkan. Med en del vatten avväpnas udden av alkohol, vätskan blir halare samtidigt som sträva tanniner från fatet dyker upp och dämpar det intryck av kanel och torr träkänsla som dominerar, smakämnen som efter ett tag tar helt över längst bak i gommen. Whiskyn sitter i länge med sin komplexitet. Mäktig är ett bra sammanfattande ord. Den har en hel del släktskap med aktade Aberlour ábunadh, men denna utgåva från Glen Garioch står för sig själv och är en av de bästa sherrysorterna som jag prövat. Karaktären utmanar ingen konnässör som vill ha oväntade och experimentella inslag, men tillfredsställer däremot våra förväntningar med råge. 93 points i min skala.

Lämna en kommentar