The Antiquary – gammal diskret goding

p07a2236

I det anspråkslösa destilleriet Tomatin blandas Antiquary, en av världens bästa blendwhisky.

Den bästa blend-whiskyn matchar de bästa singelmaltarna. Antiquary är en blend som hör till toppskiktet. Även en maltälskare må besinna talesättet: ”Destillation is science, blending is art”. Blendwhiskyn står för mer än 90 procent av världskonsumtionen av det som räknas till whisky. Hit hör välkända märken som Johnny Walker, Ballantine, Famous Grouse med flera. Merparten inmundigas dock utan ingående smakanalys, och dricks mest som en drink för berusningens skull. De flesta sorterna är slätstrukna jämfört med en singelmalt, men premiumblendarna kan som sagt vara suveräna.

Kort repitition: en blend är en mix av maltdestillat från upp till 30 olika destillerier. All denna maltwhisky blandas och tillförs grainwhisky, som framställs i fabriker där man destillerar omältade sädesslag, det kan vara korn men ofta vete eller majs. Grainwhiskyn är billigare att producera än maltwhiskyn, och den är mildare i smaken. Ofta utgör grainwhiskyn (ibland från flera tillverkare) mycket mer än halva volymen i en blend. Vid mitten av 1800-talet upptäckte man i Skottland att folk gillade deras milda smak och dessutom blev de billigare än singelmaltarna. Blenden tog över marknaden. Yrket masterblender uppstod. Han har stenkoll på att smaken är konstant för en sort; singelmalterna varierar mer, det gäller de flesta sorter.

pannhuset-tomatin

Pannhuset hos Tomatin.

The Antiquary är en av de äldsta bland blendar. Bröderna Hardie satte samman receptet för blandningen 1888. Namnet hämtades från en roman av Walter Scott. Blenden blev väl mottagen men försäljningen sackade i mitten 1900-talet. I dag tillverkas denna blend vid destilleriet Tomatin söder om Inverness som ägs av ett japanskt bolag.

dscf1029

Kännetecknande för Antiquary är att extra mycket singelmalt ingår i blandningen, särskilt 21-åringen som lagras i noggrant utvalda ekfat. Det finns även en 12-årig. Inte oväntat bärs smaken upp av mycket maltwhisky från Tomatin, men även högkvalitativa Speysidemaltar och lite rökig ton från Islay ingår i mixen.

Aromen känns uppfriskande maltig, lätt fruktig och har ett uns av rökighet. Doften är angenämt komplex, och smaken mycket krispig, kroppen ganska fyllig, med dominerande maltiga toner som piffas upp av peppar och en pytteliten dos av torvrök. Honungssötma gömmer sig också i den välbalanserade smakblandningen som är komplex och läskande på samma gång. Absolut en 90-poängare. Har tidigare funnits i Systemets beställningssortiment. Från Whisky Exchange (https://www.thewhiskyexchange.com) kan den beställas för slutpris ca 1200 kr.

Lämna en kommentar