Amrut – från whiskyns indialand

_mg_0947

Bild från Savandurga utanför Bangalore.

Första gången jag smakade Amrut var under en blindprovning i whiskyklubben, för länge sedan.  Jag vill minnas att den vann då, till allas förvåning, och det var standardutgåvan. Våra förutfattade meningar om whisky från Indien och andra asiatiska länder har vittrat bort nu. För min del innehåller flaskorna från Amrut, Kavalan (Taiwan) och Nikka (Japan) den absolut läckraste whiskyn som finns att njuta av. Bara de bästa maltarna från Skottland når upp till samma höjder!

img_0727

Amrut Distilleries ligger i Indiens datacentrum Bangalore, långt söderut på subkontinenten. Namnet är hämtat från indisk mytologi. När gudarna och demonerna rörde om oceanerna med hjälp av berget Meru, öppnades en källa med livets elixir (Amrut). Sedan frigörelsen från Storbritannien har detta destilleri producerat whisky för den inhemska marknaden. I början av 2000-talet började man exportera till Europa och drycken blev snabbt mycket uppskattad. Nuförtiden har man ett rikt utbud av olika sorters maltwhisky; rökig, maltig, fruktig och sherrylagrad.

img_0705

Pannan har extremt smal midja.

En speciell förutsättning för produktionen är den snabba mognaden i fat. Det subtropiska klimatet driver årligen ut mer än 15% från faten till de törstiga änglarna. Längre tid än fyra år kan inte råwhiskyn ligga till sig, efter sex år är faten nästan tomma pga av avdunstningen.

_dsf3610

Amrut Fusion är gjord av korn som odlats i norra Indien vid foten av Himalayas höjder. Den indiska malt som framställs av kornet blandas med lätt rökig malt från Skottland (därav namnet Fusion) och efter destilleringen lagras råwhiskyn i nya och begagnade buorbonfat. Resultatet blir en slutwhisky med smak och doft som har släktskap med välkända Springbank i Skottland. Nötter och vanilj finns i doften, även aningens ingefära men också torvrök i små doser. Sött maltsocker gör smaken läskande, vanilj dyker upp innan torvröken bubblar upp och mixar det hela till en komplex blandning av utsökt kvalitet, som om en symfoniorkester skulle spela indisk raga. Världsklass, och 91 poäng i min värdering. Finns i Systembolagets beställningssortiment för 633 kr.

_mg_0785

Lämna en kommentar