Spirit of Hven – finwhisky från backafallens ö

En av de tidiga whiskysorterna från Spirit of Hven.

Generellt sett har nystartade destillerier svårt att leverera högkvalitativ whisky. Det är min erfarenhet. Problemet är att de som startar ett nytt destilleri snabbt behöver få intäkter från investeringen och därför ofta väljer snikvägen till mognad. Efter kokningen lägger man destillatet i små tunnor (typ 30 liter) och använder sedan en kort lagringstid (dock minst 3 år enligt kraven). Tanken är att destillatet i ett litet fat ska få en relativt sett större kontakt med tunnans ekbrädor och därför kräva kortare lagring. Vi vet att mellan 40 och 80% av den färdiga maltwhiskyns smaker kommer från träet under lagringen. I stora tunnor som rymmer exempelvis 250 liter är förhållandet mellan vätskans volym och tunnans träyta proportionellt sett mindre och det krävs därför en längre lagringstid för att hela destillatet ska påverkas till det bättre av träet. Sådan är fysiken, men det är uppenbart att en lång lagringstid i stora fat också har andra påtagliga positiva effekter på smakutvecklingen vilket små fat med kort lagringstid missar. Sådan är min erfarenhet. Korttidslagrad whisky har ofta en beska som stör mig. Enligt mångas uppfattning är 18 år den optimala åldern på en maltwhisky. 

Backafallsbyn på Ven, med destilleriets pagoder.

Ett ungt destilleri som redan från början valt att använda stora fat är Spirit of Hven på den svenska ön Ven mitt i Öresund. Enligt grundaren Henric Molin är 200 liter den storlek som ger det bästa förhållandet mellan träytan och volymen när whiskyn lagras. Han är kemist och borde veta om någon. Som ett led i arbetet med boken ”Whiskyns landskap” utgiven 2013, besökte jag Spirit of Hven som hade startat verksamheten 2008. Idag är detta ett väl etablerat destilleri som exporterar sina produkter till ett 40-tal länder, och det geografiska läget för anläggningen är väl valt. Ven förmedlar mycket ökänsla. Här mitt i Öresund, får man oavbruten synkontakt med det danska och svenska fastlandet. Öns geologiska historia är intressant. När inlandsisen drog sig tillbaka var Öresund tidvis en stor sjö fylld av smältvatten och på bottnen avsattes leror. För 4 500 år sjönk vattenytan och Ven uppstod därefter som en lerplatå. Marken är mycket bördig och ön till stor del uppodlad. Öns bruna kustbranter är kända som Backafallen.

Backafallen
De många fälthararna på Ven kräver annan dryck.

För ett tag sedan upptäckte jag en utgåva från Spirit of Hven som väckte min nyfikenhet. Man kallar den Old Pheasant och det är en blendad malt. Denna whiskystil skiljer sig från single malt på så sätt att man blandar olika maltwhisky som är framtagna efter olika recept. Det finns blended malts som utgör en blandning av maltwhisky från olika destillerier, men också sådana som härstammar från bara ett destilleri där man fört ihop olika sorter i sin repertoar, och det är fallet med Old Pheasant. Single malt är istället arketypen för maltwhisky och innebär att destilleriet buteljerar den whisky man kokat efter bara ett enda recept. Därutöver finns blended whisky som utgör ett allmänt begrepp och är något helt annat. Dessa sorter representeras av de mest kända varumärkena som Johnny Walker, Ballantine, Bell med flera. I dessa blended whiskies mixas många olika maltwhisky från olika destillerier (kan vara upp till 30) och till den mixen tillförs stora volymer sädeswhisky (grain whisky) som är ett destillat av omältat korn, eller omältad annan säd som vete eller råg. Denna sistnämnda typ (sädeswhiskyn) är billig att framställa i en kolonn (som industrisprit), priset hålls ned och inslaget ger en mildare smak åt slutprodukten vilket medför att smakerna blir mindre komplicerade. Därför har dessa sorter blivit enormt populära. Mer än 90% av all whisky som säljs är blended whiskies. 

Åkerfält med korn på Ven. Destilleriet använder även lokala råvaror.

Äkta maltwhisky görs däremot endast av mältat korn som kokas i en kittelpanna. Av betydelse för slutproduktens smak är förutom valet av malt, även vilken typ av jäst som används, och hur lång tid jäsningen pågår. Långa jästider främjar ofta dofterna och smaken och är den metod man använder på Spirit of Hven. Pannans utseende, om den är hög och smal eller kort och tjock, betyder också mycket för smakutvecklingen.

Åter till Old Pheasant. Denna sort består av en blandning med två av destilleriets recept för maltwhisky. Det första är en whisky gjord på orökt maltkorn som jäst vid låg temperatur varefter mäsken kokats. Det färdiga destillatet har sedan lagrats 12 år på amerikanska ekfat som bränts hårt på insidan. Det andra receptet i Old Pheasant bygger på en blandning av orökt maltkorn, chokladmalt och rökt malt. Efter kokningen har denna maltwhisky lagrats 10 år på nya rostade fat tillverkade av fransk Allier ek. När båda dessa maltwhiskysorter har mognat efter sin lagringstid blandas de i destilleriet och buteljeras därefter. Resultatet blir en elegant maltwhisky med lätta toner av choklad och kaffe kombinerat med en svag rökton och färsk frukt, enligt vad man säger. Flaskan är en vanlig och rak butelj som skiljer sig i det avseendet från de andra whiskysorterna från Spirit of Hven. Dessa brukar buteljeras i trekantiga buteljer som liknar kemisternas E-kolvar. En annan sak är också att Old Pheasant bara säljs som naken flaska utan kartong, vilket man får förmoda håller ned priset som idag landar på 545 kr (2022). Alkoholhalten är 42 %.

Enligt min uppfattning är detta den mest lättdruckna och vill jag säga oförblommerat godaste svenska maltwhisky som jag har provat. Destilleriet skriver så här: Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av halm, gula päron, aprikos, ceder, mandelmassa, smörkola, apelsinskal, lakrits och vanilj. Som brukligt är inom whiskyvärlden staplar man associationer på varandra. Jag tycker drycken doftar milt med en ton av aptitretande sockerkaka. I munnen försöker jag hitta alla de smaker som destilleriet uppger men tycker nog att dessa flyter ihop till en klockren helhet utan skarpa bismaker eller pepprigt sting av alkohol. Jag vill inte säga att den är påtagligt komplex, snarare läskande god. Man kan läppja den som en GT. Några doppar vatten gör varken för eller till. Jag ger den 89 poäng av 100. 

2 tankar på “Spirit of Hven – finwhisky från backafallens ö”

  1. Nu blir man ju nyfiken. ”Blendad” eller ”singel” malt – det är väl ändå smakupplevelsen som avgör, eller?
    Hälsningar Bengt

    Svara
    • Hej Bengt, definitionen av blended eller single har inget med smakupplevelsen att göra. Det avser bara sammansättningen av drycken. Men för oss som dricker är förstås smakupplevelsen det viktigaste. Det finns puritanska konnässörer som kräver att whiskyn ska vara single malt för att uppskattas. Sorter som är blended har lägre status.

      Svara

Lämna en kommentar