Ben Nevis – maltwhisky på hög nivå

p07a4924Om ett destilleri har uppkallats efter Skottlands högsta berg ligger förväntningarna på en hög nivå. Ben Nevis whisky håller måttet, det är allmänt omvittnat. En uppskattad tioårig utgåva är standard men destilleriet har i det stora hela en sparsmakad egen utgivning som inkluderar några ädla vintage. Det ägs av japanska whiskykoncernen Nikka, som vill använda en försvarlig del av produktionen till sina egna japanska blendar.

p07a4896Ben Nevis historia går tillbaka till 1825 då destilleriet grundades av Long John Macdonald, en man som gav upphov till många myter, och fortfarande finns en blend som heter Long John baserad på andra singelmalter än från detta destilleri, och med annan ägare.

Singelmalten Ben Nevis 10 år prövade jag till min bok ”Whiskyns landskap”. Den har kraftfull doft och i munnen en fet textur med dominans av smörkola och vanilj. Är god som en sockerkaka och ändå komplex med lite russinanslag och tydliga attacker av maltsmak och torvrök. Ganska lång och behaglig avslutning.

_dsf3605
Denna gång har jag provat en speciell utgåva av Ben Nevis som buteljerats på destilleriet för Tunnklappningssällskapet i Otterbäcken, ett litet okänt svenskt företag som har goda kontakter med just Ben Nevis. Whiskyn är en 11-årig ”single cask”, dvs alla buteljer kommer från ett och samma fat. Normalt för singelmaltar blandas innehållet från flera fat före buteljeringen och därför kan varje buteljering ge upphov till många pavor. Så icke i detta fall. Min flaska av Sherry Single Cask har nummer 584 av totalt 766 flaskor som kramades ur sherryfatet (en butt, 500 liter).

Om möjligt är detta en ännu fetare och smörigare whisky än 10-åringen. Stark sötma dominerar doften och i munnen tror man nästan att whiskyn blandats ut med lite grädde och fått en likörliknande approach. Ändå är det omisskännligt en singelmalt med sträva ektanniner och marsipan-rondör i ljuvlig blandning för den som föredrar sherryfatslagrad whisky – som undertecknad. 90 poäng i min värld. 46% alkohol, 700 kr på Systembolagets beställningslista.

2 tankar på “Ben Nevis – maltwhisky på hög nivå”

  1. Ack om man kunde få tag i fler av denna flaska :/ köpte 3, har 1 kvar. Godaste whiskyn jag smakat, passar mig perfekt! Inte har du koll på vart man kan hitta fat-info på TKSs buteljeringar?

    Svara
    • Hej Patrik, tyvärr kan jag inte hjälpa dig, TKS hemsida verkar nedlagd, jag får inte fram den.

      Svara

Lämna en kommentar