Royal Lochnagar – namngivet efter ett berg

Royal Lochnagar har sitt namn efter berget Lochnagar vid vars fot destilleriet ligger. Platsen räknas till södra högländerna i Skottland, där anläggningen omges av en lantligt atmosfär söder om floden Dee som rinner i en bred dalgång. Stor betydelse för destilleriet har det närbelägna kungliga slottet Balmoral. Det övertogs av drottning Victoria 1852 och hon blev samtidigt så förtjust i traktens whisky att hon gav den hovets garanti, därav Royal i namnet, ett av två skotska whiskydestillerier med denna status. 1845 stod anläggningen klar, idag är det ett jämförelsevis litet destilleri. Utrustningen som används är mycket traditionell. Mäskningen pågår i ett öppet gammalmodigt gjutjärnskar, jäsningen görs i träkar, och kondensationen av whiskyångorna sker inne i spiralvridna kopparrör neddoppade i vatten. Ihop med de kompakta pannorna borde detta ge en tung och fyllig whisky, men man använder uppvärmt vatten till kondensationen vilket ger alkoholångorna en intensivare kontakt med koppar och till karaktären blir det därför en fruktig whisky.

IMG_0901
Berget Lochnagar.

Select Resrva är dock undantaget från destilleriets allmänna stil. 15 speciellt utvalda fat ställs varje år undan till denna serie. Faten är av europeisk och amerikansk ek, och efter lagringen är det en sherrybetonad whisky som bildats. Hur länge den legat på faten nämns dock inte. Den whisky jag har provat är tappad på flaska 2007, min pava har numret 353 av totalt 4710. Jag köpte den på destilleriet, oftast är denna whisky svår att få tag i och prisklassen är över 1500 kr.

IMG_0771

Selected Reserva har en stark whiskyarom, den är inte kylfiltrerad men har vattnats ned till 43 procent när den tappats på flaska. I doften finns både smörkola och sockerkaka och mycket ek och drycken fyller ut munnen med en krämig, söt och fruktig smak och när man känner efter upptäcker man massiva attacker av eken och säd (från malten) plus uppstickande smaker som lakrits, vanilj och ek. En mycket fyllig och komplex whisky som är värd sitt salt… Smaken är släkt med Aberlour A´bundadh, fast godare.

Jag ger den 92 poäng.

_DSF1843

 

Lämna en kommentar